Unutrašnji MakeOver

Dobrodošli u vodič za unutrašnju transformaciju „Internal MakeOver Toolkit“!

Onlajn alat kojim je znanje i iskustvo u biznis menadžmentu transformisano u detaljan vodič prilagođen organizaciji civilnog društva kao što je Vaša, uz pomoć kog možete da

  • sistematski i strateški osnujete Vašu organizaciju tako da ona može da razvije svoj puni potencijal;
  • osigurate održivi razvoj i rast Vaše organizacije.

Sada se sigurno pitate: „Šta ću naučiti ako odlučim da koristim ovaj vodič?“

Hajde da to odmah razjasnimo:

  • Naučićete kako da Vaša organizacija bude usmjerena ka cilju kroz strateško planiranje;
  • Usvojićete sve neophodne vještine i dobiti podršku kako biste dobili najviše od tima i volontera kojima upravljate;
  • Bićete osnaženi da upravljate svim programskim i strukturnim promjenama zajedno sa svojim timom, zadržavajući stečeno znanje unutar Vaše organizacije;
  • Naučićete kako da što efikasije pretočite svoje ideje u strateške projekte Vaše organizacije.

Naravno, naš rad u organizacijama civilnog društva se razlikuje od tradicionalnog shvatanja biznisa. Nas pokreće donošenje promjena u društvu i inovacije u oblastima obrazovanja, aktivizma i volonterizma, na šta smo najviše fokusirani. Međutim, kada se radi o samom vođenju, organizacije i asocijacije imaju mnogo toga zajedničkog sa kompanijama – način na koji predstavljamo svoju organizaciju, način na koji je uspostavljena hijerarhija odlučivanja prema strateškom planu, kako upravljamo zaposlenima i volonterima ili znanjem u okviru organizacije itd. Stiče se utisak da se komapnije fokusiraju više na na razvoj svoje organizacije i procedura i da iz tog izvora crpe potencijal, kreativnost i efikasnost u vođenju biznisa, za razliku od OCD koje su više fokusrane na kreiranje novih i inovativnih ideja, pri čemu se manje pažnje obraća na interne procedure i strukturu. Ovo je često uzrok teškoća u oblasti implementacije i održivosti.

Svjesni smo da je tako uglavnom zahvaljujući prirodi grantova naših donatora koji investiraju u određene ideje više nego u same organizacije. Međutim, ako hoćemo da izgradimo održive, efikasne organizacije orijentisane ka cilju, potrebno je da obratimo više pažnje na njihovu unutrašnju strukturu. 

Dobar program zahtjeva da iza sebe ima dobru organizaciju!

Zbog toga smo prenijeli znanje i iskustvo u ovaj detaljni vodič za OCD kako bismo im pomogli da se unaprijede i ostvare svoj pun potencijal i uspješno ostvare svoje misije. Vjerujemo da samo zajedno možemo postići svoje ciljeve i pomoći mladim ljudim da ostvare njihove. Zbog toga smo se okupili da kreiramo ovaj projekat i pozivamo Vas da nam se pridružite i zajedno sa nama započnete promjene u omladinskom radu!

1%
Buy now
Bosnian