KURORA – MESAZHET


Tani që ne kemi grupet e synuara/personat e përcaktuar, ne mund të kalojmë në nivelin e të menduarit se çka duam t’u themi atyre. 🎤


Pra, le të flasim për komunikimin.

Figure 28 – Definition of the process of communication. Photo source:
https://sloanreview.mit.edu/content/uploads/2018/06/GEN-Tenhiala-Formality-Communication-1200-300×300.jpg


Dhe ky transmetim I mesazhit nga dërguesi te pranuesi, mund të ndikohet nga një game e madhe e gjërave, si:

  • emocionet tona
  • situate kulturore
  • mjeti i përdorur për të komunikuar
  • dhe madje edhe vendndodhjen tonë


Pra, le ta themi me zë të lartë, komunikimi nuk është i lehtë dhe nuk është për t’u habitur që aftësitë e komunikimit konsiderohen aq të dëshirueshme nga punëdhënësit në të gjithë botën dhe janë një kërkesë që shpesh gjendet në shumë oferta pune. ” Ne po kërkojmë dikë me aftësi të shkëlqyera komunikimi …” Bini ziles?  😊


Dhe komunikimi nga ky këndvështrim ka qenë gjithmonë i vështirë, por ekziston një element i caktuar i shoqërisë bashkëkohore që e bën atë edhe më të vështirë në ditët e sotme.


 Që nga fillimi I internetit, vëllimi I informacioneve është rritur në mënyrë eksponenciale.


Disa e quajnë atë luftë për vëmendje, të tjerët thonë se mbingarkesa e informacionit, dhe madje edhe më kreative – “infoksikim”, “infobezitet”, dhe të dhëna të mjegullta.


Digjitalizimi i shoqërisë sonë aq sa ka përmirësuar shumë aspekte dhe cilësinë e përgjithshme të jetës, ne e dimë se ekzistojnë edhe efekte anësore dhe kjo është pikërisht njëra prej tyre.


Për të qenë i drejtë dhe i qartë ky fenomen nuk është i kufizuar në internet. Rritja e numrit të opsioneve po ndodh në të gjithë vendin. Ju mund ta ndjeni atë sa herë që shkoni në shitore dhe duhet të vendosni në mes 10-20 opsioneve të qumështit, bukës, etj. Kur ju dëshironi të blini një makinë ose të vendosni se në çfarë shkolle doni të merrni pjesë.


Thjesht dëshira e njeriut për të zgjidhur mungesën e burimeve dhe avancimin e industrisë tani ka krijuar një situatë në të cilën të gjitha këto kapacitete të reja të ndërtuara duhet të përdoren disi, në mënyrë që të justifikojnë ekzistencën e tyre dhe të sigurojnë besimin e tyre ekonomik.

Figure 29 – How much information we are receiving daily. Source:
https://www.tech21century.com/the-human-brain-is-loaded-daily-with-34-gb-of-information/


Ekzistojnë një mori çështjesh që lindin nga mbingarkesa e informacionit, por ato që vlen të merren parasysh këtu (që do të na ndihmojnë të përshtatim më mirë ofertën tonë të komunikimit) janë:

  • vendimmarrja e personit që konsumon informacionin bëhet një sfidë e vërtetë dhe,
  • fakti që është shumë më e vështirë të kapësh rrëmujën dhe të japësh mesazhin në një konkurrencë kaq të ashpër.


Konsumimi i një numri të madh informacioneve na shqetëson mendjen. Marrja e vendimit është një proces që konsumon energji. Kur truri juaj është i lodhur nga përpunimi i shumë informacioneve në të njëjtën kohë, gjëja e fundit që duhet është një proces tjetër që konsumon energji si vendimmarrja. Kjo është arsyeja pse edhe vendimet e vogla siç është ajo zgjedhjes së ngjyrës së bluzës ose çfarë lloj çaji për të blerë, mund ta ndjeni shumë sfiduese kur jeni të mbingarkuar me informacion.


Nga ana tjetër është e vështirë të kontrollosh vëmendjen tënde. Ka të bëjë me shkencën e vëmendjes së trurit dhe trurit tonë. Ne nuk jemi aq të shkëlqyeshëm kur i kushtojmë vëmendje asaj që vendosim t’i kushtojmë vëmendje – kontrolli vullnetar i trurit tonë është i dobët si standard. Ne shpërqendrohemi lehtësisht siç sqaron Daniel Goleman në Fokus: Fuqia e fshehur e përsosmërisë: shpërqendrime shqisore (gjëra që ndodhin rreth jush) dhe shpërqendrime emocionale (dialogu juaj i brendshëm, mendimet për gjërat që ndodhin në jetën tuaj).


Kështu që kur bashkojmë 1 + 1; mjegulla e trurit që vjen nga sasia e shtuar e të dhënave që janë në dispozicion dhe fakti që vëmendja e qëllimshme është punë e vështirë, ju mund të arrini në përfundimin se si një organizatë ju duhet vërtet t’i kushtoni kohë për tu bërë një master ninja i komunikimit dhe zhvillimit të mesazheve që do të rezonojë me audiencën tuaj të synuar.

48%
Buy now
Albanian