Upravljanje volonterima


„Osoba koja nešto radi, a posebno pomaže drugim ljudima, svojevoljno, a da nije prisiljena ili plaćena da to radi.“


            Definiticija pojma „volonter“ – Cambridge Dictionary


Razgovarali smo o menadžmentu uopšte, a sada ćemo se fokusirati na one neplaćene resurse u Vašoj organizaciji – volontere – i na načine upravljanja njima.


Do sada je već trebalo da odlučite, u skladu sa Vašim strateškim planom, da li su Vašoj organizaciji potrebni volonteri ili ne. Ako je Vaš odgovor „Da“, sledećih nekoliko odeljaka Vam mogu koristiti.


Provešćemo Vas kroz:

 • Planiranje i pripremu volonterskog odeljenja Vaše organizacije;
 • Proces regrutovanja;
 • Menadžment njihovih svakodnevnih poslova;
 • Dodatnu edukaciju i trening.

Proces planiranja i pripreme


If you are reading this page that most probably means that you recognized importance of Ako čitate ovu stranu, verovatno ste prepoznali važnost volontera za ostvarenje strateških ciljeva Vaše organizacije. Sada treba da definišete kako ćete ih uklopiti u svoj organizacioni sistem. for your strategic goal. Now you need to define how you are going to fit the into your organizational system.


Počnimo od definisanja misije za Vaše volontere. Koristeći iste metode koje su opisane u poglavlju o strateškom planiranju ovog uputstva (Misija i vizija Vaše organizacije), treba da okupite svoj tim i pokušate da definišete misiju koja:

 • izražava zašto Vaša organizacija želi da ima volontere;

 • jasno pokazuje da cenite volonterski rad;

 • inspiriše volontere da se pridruže Vašoj organizaciji;

 • izražava osnovne vrednosti Vaše organizacije.


Testirajte svoju misiju na ljudima za koje mislite da bi mogli da postnu Vaši volonteri. Ako Vam se ona dopada, učinite je što vidljivijom i podelite sa svima.

Kada definišete misiju, vreme je da definišete i specifični strateški cilj za postojanje volontera u Vašoj organizaciji. U većini slučajeva treba da izaberete neku od sledećih opcija:

Volonteri koji su specijalizovani odnosno voljni da se specijalizuju u određenoj oblasti rada Vaše organizacije;

Veliki broj volontera koji će podržati Vaše aktivnosti;

Kombinacija prethodna dva modela.


Ova odluka zavisi od Vašeg opšteg strateškog cilja kao i od toga kako mislite da možete ili da treba da ga postignete. Razgovarajte o tome sa svojim timom. Trebalo bi da nakon toga sprovedete sledeće:

 • Zadužite osobu koja će biti odgovorna za menadžment odeljenja volontera u Vašoj organizaciji. Budite sigurni da je to osoba koja razume važnost volonterskog rada i da je motivisana da radi sa volonterima i koja ima visok nivo komunikativnih sposobnosti.
 • Opišite uloge koje će volonteri imati u Vašoj organizaciji. Raščlanite ih na pojedinačne aktivnosti i zadatke koje će volonteri obavljati ili koji treba da se obave za njih.
 • U skladu sa prethodno definisanim akcionim planom, odvojite određenu sumu iz budžeta za ove aktivnosti.
59%
Buy now
српски